Noord-Perzische luipaarden

Noord-Perzische luipaarden (Panthera pardus saxicolor) horen tot de grootste van de ongeveer 30 luipaard-ondersoorten in Afrika en Azië. Als bewoners van koude bergstreken zijn ze met hun dikke vacht ongevoelig voor kou. Door ongecontroleerde jacht leven er in de vrije natuur minder dan 1000 van deze dieren.
De dierentuinen zijn actief bezig in het kader van een EEP (European Endangered Species Program), om deze imposante katten voor uitsterven te behoeden. Het aantal dieren waarmee in dierentuinen gefokt wordt, bedraagt ongeveer 100. Ook in Nordhorn zijn er al 2 keer jonge luipaarden geboren. Luipaarden kunnen prooidieren die veel zwaarder zijn dan zij zelf, een boom in slepen om ze veilig te stellen voor concurrenten. Thuisland: Noord-Perzië,
de Kaukasus en Afghanistan.

Na jarenlang onderzoek is het in 2014 in de dierentuin van Nordhorn, voor de eerste keer wereldwijd gezien, gelukt om door kunstmatige inseminatie 2 jonge Noord-Perzische luipaarden te fokken. Dit grote succes is een belangrijke bijdrage aan de bescherming en het in stand houden van deze laatste nog levende grote katten van Europa.
Aanvullende informatie vindt u hier: Nordpersischer Leopard