Zeehonden

Het leefgebied van de zeehonden (Phoca vitulina) is de Noordzee en de Noordelijke Atlantische oceaan. In de dierentuin laten ze vooral tijdens het voederen zien hoe intelligent en beweeglijk ze zijn. De voederdressuur is niet bedoeld als circus-act, maar meer als alternatief voor het veel minder inspannende dierentuinleven in vergelijking met het leven in zee. In de dierentuin hoeven de zeehonden weliswaar geen levende vissen te vangen, maar ze moeten wel presteren om hun buik vol te krijgen en dat komt hun gezondheid ten goede.
Als zeehonden in ondiep water jagen, duiken ze meestal 3 tot 5 minuten onder water. Zij kunnen echter ook een diepte van 300 meter bereiken en tot wel 30 minuten onder water blijven. Bij zulke duiktochten klopt het hart geen 120 x, maar slechts 4 x per minuut. Op deze manier vermindert hun zuurstofbehoefte. Hun favoriete rustplaatsen zijn zandbanken, waarop ze ook hun jongen ter wereld brengen. De jongen houden met een soort huilen contact met de moeder. Slechts zelden zijn zulke “huilers”moederloze dieren.
Aanvullende informatie vindt u hier: Seehunde