Doodshoofdapen en agouti’s

Doodshoofdapen

Doodshoofdapen (Saimiri sciurens sciurens) hebben hun naam te danken aan hun opvallende, witte gezichtstekening, die gelijkenis vertoont met een doodskop. De grappige apen leven in grote groepen, die bestaan uit vrouwtjes en jonge dieren, in de tropische wouden van Midden en Zuid-Amerika. De mannetjes hebben alleen tijdens de paartijd nauw contact met de groep. Vroeg in de zomer worden de jongen geboren. Deze gaan de eerste weken heupsgewijs mee op de rug van hun moeder. Jonge doodshoofdaapjes zijn bij de geboorte al erg groot. Het gewicht bedraagt dan de helft van het lichaamsgewicht van de moeder.
Het fokken van doodshoofdapen wordt sinds 2007 gecoördineerd volgens een EEP programma ( European Endangered Species Program)

 

Agoeti ‘s

De Midden-Amerikaanse Agoeti’s (Dasyprocta punctata) leven op de bodem van het gemeenschappelijke verblijf. Zij zijn verwant aan de cavia’s en brengen volledig ontwikkelde jongen ter wereld. Als nestvlieders volgen ze het moederdier meteen na de geboorte door het verblijf.
Aanvullende informatie vindt u hier: Totenkopfaffe   Aguti