Tweevingerige luiaard

In het verblijf bij de speeltuin leven de tweevingerige luiaards (Choloepus didactylus), die in de boomkruinen van tropische regenwouden in Midden en Zuid-Amerika leven. Hun naam danken zij aan hun trage bewegingen. Deze schijnbare luiheid is echter een zeer zinvolle aanpassing aan hun voedingswijze. Omdat hun voedsel, dat uit bladeren bestaat, weinig energie levert en de vertering veel energie kost, moeten luiaards spaarzaam omgaan met bewegingen. Op de grond hebben luiaards bijna 1 uur nodig om 200 meter af te leggen. In het water zin ze echter goede zwemmers.

 

Griekse landschildpadden

Als “onderhuurders”van de luiaards leven op de bodem van het buitenverblijf tijdens het warme jaargetijde onze Griekse landschildpadden (Testudo hermanii). Deze dieren komen voor in het Europese deel van het Middellandse Zeegebied. Zij voeden zich voornamelijk met plantaardig voedsel, zijn overdag actief en kunnen een leeftijd bereiken die met die van de mens te vergelijken is. De vernietiging van hun leefgebied en hun populariteit als huisdier heeft het bestand van deze reptielen intussen sterk bedreigd en beschermende maatregelen voor behoud van de soort noodzakelijk gemaakt.
Aanvullende informatie vindt u hier: Zweifingerfaultier   Griechische Landschildkröte