Dieren in de dierentuin school

Baardagaam

Baardagamen (Pogona ssp.) komen uitsluitend voor in Australie. Hun voorkeur gaat uit naar boom- en struikgebieden. Baardagamen zijn alleseters. Hun dieet bestaat uit kleine gewervelde en ongewervelde dieren, maar ook uit bladeren, bloemen en fruit. Bij angst of agressie heffen ze hun keel (hun “baard”), die uit ruwe schubben bestaat, op met behulp van hun tongbeen. Dit dient om vijanden of rivalen te intimideren.

Baardagamen kunnen tot 60 cm lang en 20 jaar oud worden.

Meer informatie vindt u in het duitse dierentuin lexicon > Bartagame

Koningspython

Koningspythons (Python regius) behoren tot de populairste reuzenslangen. Ze zijn sluipend en nachtactief en komen uit Centraal- en West-Afrika. Daar leven ze voornamelijk in open bossen en savannes. Koningspythons bereiken een gemiddelde lengte van 90 – 120 cm, maar worden soms wel 2 meter lang. De wurgslangen voeden zich met kleine zoogdieren, vogels, hagedissen en amfibieën. Een vastenperiode van meer dan 6 maanden is niet ongewoon. De dieren kunnen meer dan 40 jaar oud worden.

Meer informatie vindt u in het duitse dierentuin lexicon > Königspython

Mexicaanse roodknievogelspin

De roodknie vogelspin (Brachypelma smithi) leeft voornamelijk aan de zuidwestkust van Mexico. Daar leeft hij in het regen-groene droogbos en de droge savanne. De vrouwtjes kunnen tot 20 jaar oud worden. De mannetjes daarentegen hebben een levensverwachting van 2 jaar. Hun dieet bestaat uit sprinkhanen, kakkerlakken, krekels, kleine hagedissen en kleine zoogdieren.

Meer informatie vindt u in het duitse dierentuin lexicon > Mexikanische Rotknie-Vogelspinne

Sungaya inexpectata

Sungaya inexpectata is een soort uit de orde van de Phasmatodea (wandelende takken) en de enige vertegenwoordiger van de genus Sungaya. De vrouwtjes bereiken een lengte van 80 tot 85 millimeter en een gewicht van ongeveer vijf gram. Donkerbruine kleuren overheersen meestal, aangevuld met lichtbruine streken en zwarte of witte banden op de poten of het lichaam. Vrouwtjes met een witte lengtestreep over het hele lichaam zijn bijzonder opvallend. Zelden verschijnen er vrouwtjes waarbij groene tinten de basiskleuring domineren. De slankere mannetjes blijven aanzienlijk kleiner met een lengte van 50 tot 56 millimeter. Ook zij zijn lichtbruin of middenbruin van kleur. De soort werd ontdekt op de Filippijnse eilanden.

Meer informatie vindt u in het duitse dierentuin lexicon>Sungaya-Gespenstschrecke