Juni 2024 – Roodsnavelkittas verhuizen naar dierentuin Nordhorn.

Deze nieuwe soort betovert alle bezoekers met zijn kleurrijke verenkleed en levendige karakter.

Afgelopen donderdag was het zover: een nieuwe diersoort verhuisde naar dierentuin Nordhorn. Vanaf nu kunnen bezoekers zich verheugen op de levendige roodsnavelkittas. Met de levendige raafvogels is de familiedierentuin in het groen

een compleet nieuwe vogelsoort rijker. Nu de voormalige ravenvolière volledig is gerenoveerd, is deze bezet door een paartje van de opvallend kleurrijke kittas.

Met hun blauwe, witte en zwarte verenkleed en rode poten en snavel behoren roodsnavelkittas tot de mooiste raven ter wereld. Naast hun toch al indrukwekkende grootte tot 65 cm hebben ze ook nog een 45 cm lange staart. Roodsnavelkittas komen veel voor in Zuidoost-Azië in gebieden tot 2200 meter boven zeeniveau, waar ze zowel in bossen als in open gebieden of parken leven.

Op de gerenoveerde locatie woonden oorspronkelijk raven. De grootste vertegenwoordigers van de inheemse raven. “Gelukkig zijn de raven sinds een paar jaar weer terug in de regio! Een goed teken voor de bescherming van de biodiversiteit hier in de buurt!” zegt dierentuindirecteur Dr. Nils Kramer. Vele tientallen jaren geleden, toen er in het Duits-Nederlandse grensgebied nog veel schaapskuddes op de heidevelden liepen, waren raven veel voorkomende vogels. Met het verdwijnen van de schapen, verdwenen ook de raven. Nu zijn de vogels terug in de regio en kunnen ze door iedereen worden geobserveerd. “Dit was een van de redenen om een voorheen ongeziene soort, de Kittas,op te nemen in het educatieve werk van de dierentuin!”

De timing was ook gunstig, want de vakmannen van de dierentuin moesten sowieso delen van het verblijf repareren. “De volière voor de gewone raaf begon al aardig op leeftijd te komen,” vertelt conservator Dr. Dirk Wewers. “We moesten verschillende van de ondersteunende boomstammen vervangen zodat de basisstructuur van de volière zijn stabiliteit voor de komende jaren zou behouden.” Het duurste deel was het vervangen van het gaas van de volière.

“We hopen ook op nakomelingen onder de kittas!” legt Wewers uit. “Maar dat kan nog wel een tot twee jaar duren, want kittas zijn pas op zijn vroegst geslachtsrijp als ze twee jaar oud zijn. Onze nieuwe huisgenoten zijn echter pas ongeveer een jaar oud.” Maar zelfs zonder meer nakomelingen is er al heel wat leven in de volière. Kittas zijn erg nieuwsgierig en speels, dus de verzorgers zullen niet veel problemen hebben met het vinden van geschikt materiaal om de vogels bezig te houden. “Ze onderzoeken gewoon alles. Het is altijd leuk om te zien hoe ze dat doen,” zegt Wewers.

De nieuwe diersoort in dierentuin Nordhorn is, net als alle andere dieren in de familiedierentuin, dagelijks te bezoeken van 9.00 tot 19.00 uur. De vernieuwde volière bevindt zich vlakbij de voerkeuken.