BOER HINNERK EN TANTE LISBETH

Boer Harm na 11 jaar met pensioen. Boer Hinnerk is in de Vechtehoeve ingetrokken. Binnenkort leest u hier meer informatie over Boer Hinnerk.

Eigenlijk heet hij Ludger Seybering, maar de bezoekers van Dierentuin Nordhorn kennen hem als Boer Harm. De bekende figuur uit de dierentuin gaat met pensioen. Sinds 1 januari 2019 is hij geen Boer Harm meer. Meerder jaren speelde hij de rol van de boer van de historische Vechteboerderij. Maar zoals dat gaat met fictieve figuren, blijft Boer Harm wel. “Ludger Seybering gaat weg, maar Boer Harm blijft natuurlijk wel present”, vertelt directeur Nils Kramer.

Het ‘concept’ Boer Harm ontstund in 2001. De Vechteboerderij was compleet met restaurant De MalleJan, de oude gebouwen, het Heuerhaus en de kruiden- en groetentuin. In die setting zou een boerenfamilie goed passen. De familiedie aan de slag ging als pilot, is sindsdien niet meer weg te denken. Boer Harm is een geliefde persoon, maar tante Lisbeth ook.

Samen maken ze van het historische deel van de dierentuin meer dan een museum met historische gebouwen; het is nu een ‘levendige concept’. Regionale diersoorten vinden er bovendien een onderkomen; sommige van de soorten worden zelfs van uitsterven behoed door ze op de Vechteboerderij een plek te bieden.

Bovendien is de boerenfamilie een mooie manier om jonge bezoekers te laten zien hoe de Duits-Nederlandse grensregio zijn gezamenlijke pattelandsgeschiedenis deelt.

Elf jaar was Seybering Boer Harm. In die tijd zag hij veel bezoekers voorbijkomen op ‘zijn’ historische boerderij. Bijna een half miljoen bezoekers per jaar zelf inmiddels;  zo druk is het in die jaren geworden in die dierentuin die bezocht wordt door evenveel Nederlanders als Duitsers. Boer Harm werd regelmatig ingezet tijdens speciale evenementen, maar ook op ‘gewone’ dagen. Schapen scheren in het voorjaar (op de traditionele manier natuurlijk), traditionele lekkernijen zoals ‘Struwel’ bakken op het antieke fornuis, maar ook veel uitleg geven oder de boerderijdieren: Harm was er elf jaar lang voor alle kinderen. Of zijn pubilek Duits of Nederlands sprak, dat maakte hem niet zoveel uit.

Boer Hinnerik is op de volgende dagen op de Vechtehoeve te zien:

September 2019

Oktober 2019

November 2019

Dezember 2019

 

De goede oude tijd op de historische Vechtehof

Op de historische Vechtehofboerderij is van alles te doen. Middelpunt: Boer Hinnerk en tante Lisbeth
Een of twee dagen per maand en bij evenementen ondersteunt tante Lisbeth de dierentuin of de Vechtehoffamilie van de Grafschafter Plattproaterskring. Ze is in de kruidentuin bij het woonhuis te zien, zijn bij het wassen, strijken of bij slecht weer zit ze in de opkamer te handwerken.

Tante Lisbeth is op de volgende dagen aanwezig:

06. en 24.09.19
04. en 18.10.19
08. en 22.11.19