Bewaren door opeten

Bewaren door opeten – Wat op het eerste gezicht tegenstrijdig lijkt, is een belangrijk principe bij de instandhouding van soorten. Behoud door consumptie” is één aspect van het baanbrekende besef dat “behoud door gebruik” een van de belangrijkste drijvende krachten en mogelijkheden is om zeldzame en bedreigde soorten te redden.

Veel soorten staan op het punt te verdwijnen omdat ze voor de mens van geen belang zijn. Als bedreigde dieren weer zinvol of nuttig kunnen worden gemaakt voor mensen, zullen zij zich bekommeren om het voortbestaan en het voortbestaan van de soort. De term “belang of voordeel” moet in algemene zin worden opgevat. Het voordeel is niet alleen beperkt tot het materiële voordeel van het dier of zijn produkten, een economisch of financieel voordeel, maar kan bijvoorbeeld ook het voordeel zijn door de emotionele betekenis (b.v. als heraldisch dier).

De bescherming van dieren wordt mogelijk gemaakt doordat mensen concreet voordeel kunnen halen uit de bescherming van dieren.

Ook onze oude huisdierrassen zijn in de loop van de tijd van de boerderijen verdwenen omdat zij over het algemeen minder rendabel waren dan nieuwere rassen. Het nut van deze dieren voor de mensen nam af, en bijgevolg natuurlijk ook het aantal gehouden dieren.

Met zijn projecten geeft Tierpark Nordhorn deze oude gedomesticeerde dierenrassen weer een “bestemming” en dus een toekomst. Dit kan in de vorm van werkzaamheden, bijvoorbeeld wanneer de Bentheimer Landschaf de zeldzame jeneverbesheide beschermt of de Galloways het eeuwenoude Hutewald door hun werk daar.

Onder het motto “Behouden door opeten” geeft de dierentuin daarom ook haar oude gedomesticeerde dierenrassen weer een bestemming. Want een van de hoofdredenen voor het houden en fokken van deze dieren was en is natuurlijk de vleesproductie.

Met de heerlijke, handgemaakte en regionale producten uit de eigen herberg “De MalleJan” kunnen bezoekers actief iets doen voor het behoud van het Bunte Bentheimer varken, de Bentheimer Landschaf en onze runderen in het Hutewald. En het is nog lekker ook!