STOKSTAARTJES
Begin september 2015 is een nieuwe diersoort in de familiedierentuin ingetrokken. In het centrale gedeelte van de dierentuin werd een natuurgetrouw verblijf voor een van de populairste dierentuinsoorten gebouwd – de stokstaartjes (Suricuta suricutta). Dankzij de royale ondersteuning van de vriendenvereniging en een aantal persoonlijke giften kon het verblijf grotendeels door onze eigen creatieve dierentuinmedewerkers in korte tijd gerealiseerd worden.
De stokstaartjes leven in familieverband in droge streken van zuidelijk Afrika. De, tot de familie van de mangoesten horende kleine roofdiertjes, vertonen een uitgesproken sociaal gedrag en zijn bij hun voortdurende zoektocht naar lekkere insecten goed te bekijken.
Een groot vijverlandschap met inheemse vissen ligt tussen het verblijf en het indoorspeelterrein “Max Avonturenland”.
Meer informatie over de dieren vindt u hier in het duitse Zootier-Lexikon: Stokstaartjes
VOESMANGOESTEN
Voesmangoesten (Cynictis penicillata) zijn zoogdieren van de familie van de mangoesten. Hun naam hebben ze van hun voesachtige uitzien. Hun natuurlijke levensruimte is in deelen van Zuid-Africa. Daar leven de dieren vaak met stokstaartjes samen, omdat deze roofdieren vergelijkbaar aanspraak aan de omgeving hebben.
Ook in de dierentuin zijn de voesmangoesten en de stokstaartjes op het grote verblijf sinds zomer 2016 samen te zien.
Voesmangoesten zijn dagactief en blijven ´s nachts in hun hols. Zij kunnen goed graven, maar meestal nemen ze oude gangenstelsels van stokstaartjes of grondeekhoorns.
Zij leven in familiegroepen van vier tot acht dieren.
De voedsel van de voesmangoesten bestaat voornamelijk uit insecten. Maar ook kleine knaagdieren, vogels en eieren worden gegeten.
Zoals de stokstaartjes zijn ook de voesmangoesten de hele tijd op zoek naar voer of graven nieuwe gangen, zodat het op het verblijf tegenover van de doodshoofdaapjes nooit vervelend wordt.
Meer informatie over de dieren vindt u hier in het duitse Zootier-Lexikon: Vosmangoesten
Bent u geinteresserd een van de dieren te adopteren? Kijk hier.