Gierenrotsen

Het verblijf, dat door de bond van dierenverzorgers (BdZ) onderscheiden is voor bijzonder goede huisvesting, is een natuurgetrouwe nabootsing van een berglandschap. De bewoners van de gierenrotsen kun je vanuit 2 schuilplaatsen zonder belemmerende tralies, bekijken.

Bent u geinteresserd een van de dieren te adopteren? Kijk hier.

 

Vale gier

Op de rotsen leeft een groep gieren (Gyps fulvus) die hier al vaak met succes gebroed heeft. Met de kale hals en de krachtige snavel zijn ze goed aangepast aan het in stukken scheuren en leegeten van kadavers. Hun thuislanden zijn de gebergtes van Zuid-Europa, Noord-Afrika en Azië.

 

Siberische steenbok

Medebewoners van dit berglandschap zijn de Siberische steenbokken (Capra ibex siberica). Deze grootste ondersoort van de steenbokken leeft op kale, boomloze rotsen in het hooggebergte van Centraal Azië, op hoogten tussen de 500 en 5000 meter. De gebogen hoorns van de mannetjes bereiken de respectabele lengte van 1 meter, terwijl de vrouwtjes maar korte, nauwelijks gebogen hoorns dragen.

 

Heremietibis

De heremietibis (Geronticus eremita) is echt een komische vogel, en niet alleen om te zien. Als godsbode, geluksbrenger, als kinderrover of als delicatesse werd de tegenwoordig zeer zeldzame vogel veel onheil toegedacht. In de zeventiende eeuw was deze vogel nog inheems, nu leven er nog rond de 450 vogels in Marokko en Turkije. Om deze fascinerende vogel een kans op overleven te bieden, wordt deze heremietibis gefokt in dierentuinen met een Europees fokprogramma (EEP). Met grote inzet en financiële middelen voeren dierentuinen verschillende projecten op het gebied van soortenbescherming en weer uitzetten, uit.

 

Europese moerasschildpad

In de vijver van dit verblijf kan de oplettende bezoeker in de zomermaanden de Europese moerasschildpad (Emys orbiculares) ontdekken. Dit is de enige schildpaddensoort die in midden Europa (ook in Duitsland) voorkomt.

 

Aanvullende informatie volgt hier: Vale gier   Siberische steenbok   Europese moerasschildpad   Heremietibis