Jeneverbes bos in Kloster Bardel

Al vele jaren wordt er gebruik gemaakt van het jeneverbes bos in Kloster Bardel. Daar is in de loop der jaren een bloeiende en soortenrijke jeneverbes heide ontstaan. Door verwaarlozing en verkeerd gebruik dreigde het complete jeneverbes bos volledig te verdwijnen. Inheemse bomen konden vrijuit groeien en door de schaduw hiervan zijn de jeneverbes en de heide gestorven. De laatste jaren werd dit proces versnelt door de opkomende groei van een laatbloeiende kersensoort. Deze uit Amerika afkomstige soort liet de jeneverbes en heide geen kans meer om nog te groeien.

Een projekt was op het laatste moment de redding van dit typische regionale leefgebied. De projektdeelnemers, waaronder Naturschutzstiftung Grafschaft Bentheim, klooster en Missionsgymnasium Bardel en het Tierpark Nordhorn, hebben sinds 2013 al verschillende voorzorgsmaatregelen getroffen. Vooral door de verwijdering van de laatbloeiende kersensoort en het afschrapen van de bodem tot op de mineralische laag, waarop de heide zich de komende jaren weer kan herstellen en dat het weer tot een waardevolle en zeldzame jeneverbes heidevlakte in de regio wordt.

Door begrazing van Bentheimer Landschapen, nederlandse Landgeiten en Runderen van het Tierpark in Nordhorn wordt de oorspronkelijke gebruikersvorm van de heide weer teruggebracht. Planten en dieren hebben zo de mogelijkheid om terug te keren. Een waardevolle bijdrage voor het behoud van bedreigde soorten.

Het werk van de dierentuin en de natuurlijke omgeving terplekke wordt door het aanwezige Missionsgymnasium aktief in het dagelijkse schoolleven gebruikt. Als recreatiegebied levert dit landschap bovendien een waardevolle bijdrage om de bedreigde soorten te beschermen.

Aanmelingen/Rondleidingen

Gratis rondleindingen:

Tijdens het zomerseizoen van eind maart tot eind oktober vind er op iedere 4e zondag van de maand om 14.30 uur een gratis rondleiding plaats, aanmelden hiervoor is niet nodig.

Rondleidingen voor groepen op aanvraag: Bijna ieder moment te boeken / Kosten: 100,- Euro

Tel.: 05921/71200-0 of zooschule@tierpark-nordhorn.de