Events in de historische Vechtewereld

Beleef onze levendige, historische Vechtewelt van dichtbij

Boer Hinnerk en tante Lisbeth

Jan Heispink is de acteur van de Vechtehofboer sinds April 2019.
Hij zou de al veel jaren gevoerde traditie uitvoeren, want dit concept rond de boerderij is een grote success.

Het ‘concept’ met een echte boer ontstund in 2001. De Vechteboerderij was compleet met restaurant De MalleJan, de oude gebouwen, het Heuerhaus en de kruiden- en groetentuin. In die setting zou een boerenfamilie goed passen. De familie die aan de slag ging als pilot, is sindsdien niet meer weg te denken. Boer Hinnerk is een geliefde persoon, maar tante Lisbeth ook.

Samen maken ze van het historische deel van de dierentuin meer dan een museum met historische gebouwen; het is nu een ‘levendige concept’. Regionale diersoorten vinden er bovendien een onderkomen; sommige van de soorten worden zelfs van uitsterven behoed door ze op de Vechteboerderij een plek te bieden.

Bovendien is de boerenfamilie een mooie manier om jonge bezoekers te laten zien, hoe de Duits-Nederlandse grensregio zijn gezamenlijke pattelandsgeschiedenis deelt.

Boer Hinnerk werd regelmatig ingezet tijdens speciale evenementen, maar ook op ‘gewone’ dagen. Melken, traditionele lekkernijen zoals ‘Struwel’ bakken op het antieke fornuis, maar ook veel uitleg geven over de boerderijdieren. Of zijn pubilek Duits of Nederlands sprak, dat maakte hem niet zoveel uit.

De goede oude tijd op de historische Vechtehof

Op de historische Vechtehofboerderij is van alles te doen. Middelpunt: Boer Hinnerk en tante Lisbeth
Een of twee dagen per maand en bij evenementen ondersteunt tante Lisbeth de dierentuin of de Vechtehoffamilie van de Grafschafter Plattproaterskring. Ze is in de kruidentuin bij het woonhuis te zien, zijn bij het wassen, strijken of bij slecht weer zit ze in de opkamer te handwerken.

Avontuurlijke overnachting op de Vechteboerderij

Hoe was het toen je nog onder hetzelfde dak sliep met je boerderijdieren? Hoe zag het dagelijks leven eind vorige eeuw eruit op een boerderij? En hoe verliepen de dagen toen?

De antwoorden op deze vragen kunt u nu zelf ervaren en beleven, door op de bovenverdieping van de Vechteboerderij een kamer te boeken bij boer Hinnerk. Meer informatie hierover vind u HIER.

Historische smederij

Hier komen vuur en ijzer samen. Op meerdere dagen in het jaar wordt hier ook letterlijk met de hamer geslagen. Verschillende vrijwilligers oefenen hun vak als smid bij ons uit en laten graag hun werk in de oude historische smederij op de Vechtewereld aan u zien.

Ze beantwoorden graag vragen van de kinderen, maken kleine kunstwerken en verkopen ook het een en ander aan de bezoekers, zodat u een leuk aandenken heeft van de dierentuin.

Wilt u zelf deel worden van onze Vechte familie of vrijwiller worden? Kijkt u hier voor meer informatie.

De Mandenmaker

Het mandenmaken is een oude ambacht. Van wilgentenen worden er door onze vrijwilligers regelmatig mooie dingen gevlochten. Van manden voor boodschappen en haardhout tot zelfs kleine vogelvoerplaatsen voor in de tuin.