April 2024 – Boer zoekt naam – naam gezocht voor nieuwe showboer.

Sleuteloverdracht en naamsvermelding in dierenpark Nordhorn

De Vechtehofboer is al lange tijd een vast onderdeel van de Vechtehof in de dierentuin van Nordhorn. Deze regionale historische themawereld toont niet alleen zeldzame oude huisdier- en boerderijdierenrassen zoals de Bunte Bentheimer varken, maar geeft ook een beeld van het leven in de Duits-Nederlandse grensstreek zo’n 150 jaar geleden. Een echte boer hoort dus natuurlijk ook thuis op de Vechtehof. Deze unieke locatie in Duitsland verrijkt de historische themawereld van de familiedierentuin. Nu worden de sleutels overgedragen, want de vorige “Boer Hinnerk” gaat met welverdiend pensioen. Een opvolger staat al in de startblokken. Het ontbreekt echter nog aan een passende naam, zodat jong en oud hem straks op gepaste wijze kan aanspreken! Daarom organiseert dierentuin Nordhorn nu een stemming waaraan iedereen kan deelnemen. Je kunt kiezen uit drie typische voornamen voor het Duits-Nederlandse grensgebied: Boer Geert, Henk of Jan!

Iedereen kan tot 20 april deelnemen aan de stemming op www.tierpark-nordhorn.de/unser-neuer-vechtehofbauer/. Er is een omleiding via de  dierentuinwebsite opgezet.

De officiële bekendmaking van de naam vindt dan plaats op zondag 21 april. Op deze dag kunnen alle bezoekers, vooral de kinderen natuurlijk, officieel afscheid nemen van de vertrekkende “Boer Hinnerk” en tegelijkertijd de nieuwe Vechtehofboer verwelkomen. Want op deze zondag zijn er voor één keer zelfs twee showboeren in de dierentuin.

Velen hebben de afgelopen jaren kennis kunnen maken met “Boer Hinnerk” tijdens rondleidingen, kinderfeestjes of tijdens het gewone boerenwerk op de Vechtehof. Iedereen die dat wil kan aanstaande zondag afscheid nemen, bijvoorbeeld met een zelfgemaakte tekening.

De twee showboeren zijn van 9.00 tot 18.00 uur op de Vechtehof in dierentuin Nordhorn en laten een deel van hun gebruikelijke programma zien. Rond 13.00 uur worden de sleutels overgedragen van “Boer Hinnerk” aan de nieuwe Vechtehof boer, die dan ook zijn officiële naam krijgt.

“Met de showboer in de Vechtehof komt onze historische themawereld echt tot leven en kan deze beleefd worden!” zegt dierentuindirecteur Dr. Nils Kramer. “Er is zoveel te vertellen en uit te leggen over de landbouw van gisteren, vandaag en morgen dat onze Vechtehofboer een echte schakel is!” Naast de bedreigde oude huisdier- en landbouwhuisdierrassen besteedt de dierentuin ook aandacht aan de Duits-Nederlandse regionale geschiedenis, tradities en gebruiken en de Nederduitse taal. In de loop van haar geschiedenis is de provincie Bentheim gekenmerkt door verschillende invloeden van zowel Duitse als Nederlandse zijde. De naam van de nieuwe Vechtehof-boer moet daarom zowel de Duitse als de talrijke Nederlandse gasten bekend in de oren klinken.

De familiedierentuin is verheugd haar derde showboer te verwelkomen en deze verrijkende traditie voort te kunnen zetten.

Actuele informatie is altijd beschikbaar op www.dierentuin-nordhorn.nl, www.instagram.com/tierparknordhorn of op www.facebook.com/TierparkNordhorn.