Mai 2024 – De dierentuin van Nordhorn installeert defibrillator in de cafetaria.

Levensreddend apparaat nu centraal te vinden in de dierentuin.

Op veel openbare plaatsen met veel bezoekers zijn ze al te vinden: zogenaamde AED’s, automatische externe defibrillatoren. Dit zijn medische apparaten voor het behandelen van hartritmestoornissen door het toedienen van elektrische schokken. In tegenstelling tot defibrillatoren die door hulpdiensten of ziekenhuizen worden gebruikt, zijn AED’s door hun ontwerp en werking bijzonder geschikt voor eerste hulp door leken. “Met meer dan 400.000 gasten per jaar zijn we een van de meest bezochte faciliteiten in de regio!” zegt dierentuindirecteur Dr. Nils Kramer. “Zelfs als de hulpdiensten in een noodgeval heel snel ter plaatse kunnen zijn, kan het soms kostbare minuten duren voordat medische hulp ter plaatse is,” benadrukt Kramer.

Daarom besloot de familiedierentuin een AED aan te schaffen en deze strategisch te installeren in de cafetaria bij de speeltuin. Het is een centraal gelegen plek waar de meeste mensen langere tijd doorbrengen.

Michael Rammelkamp van Grafschafter Gesundheitspraxis heeft de installatie aanbevolen en geadviseerd. Volgens hem is de regel voor leken: zodra een bewusteloos persoon niet meer ademt, moet de AED worden gebruikt. Het apparaat bepaalt dan zelf of een elektrische schok nodig is. “De redders kunnen dus niets verkeerd doen”, benadrukt Michael Rammelkamp bij het overhandigen van het apparaat in de cafetaria.

Door dit te weten kan men angsten en remmingen verminderen, want als mensen aarzelen om in te grijpen, kan dit ernstige gevolgen hebben. “Voor elke minuut zonder hulp daalt de overlevingskans van de patiënt met tien procent,” voegt Rammelkamp toe.

De directie van de familiedierentuin is blij dat er nu een defibrillator is voor de veiligheid van de bezoekers, hoewel iedereen natuurlijk hoopt dat deze hier nooit gebruikt hoeft te worden.

Foto 1: Michael Rammelkamp van Grafschafter Gesundheitspraxis GbR (midden) legt de functie van de defibrillator uit aan dierentuindirecteur Dr. Nils Kramer (links) en de andere leden van de bedrijfsveiligheidscommissie Nils Schleper, Marvin Hoegen en Jürgen Johannink (van links naar rechts).

Foto 2: Michael Rammelkamp (rechts) van de Grafschafter Gesundheitspraxis GbR legt de eenvoudige bediening van de defibrillator uit aan commercieel directeur Nils Schleper.