Mei 2024 – Sterke koudbloedpaarden en schapen scheren in de familiedierentuin.
Interessengemeinschaft Arbeitspferd e.V. organiseert een driedaags evenement op de grote Vechtweide – met schapen scheren op zaterdag.

Het is eindelijk weer zover! Om de twee jaar komen de echte zwaargewichten drie dagen lang naar de dierentuin van Nordhorn. Van vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei 2024 zal de Interessengemeinschaft Arbeitspferd e.V. ook dit jaar weer een bezoek brengen aan de familiedierentuin.

De Interessengemeinschaft Arbeitspferd e.V. (kortweg IGA) werd opgericht in 2001. De vereniging is voornamelijk actief in de regio van de Grafschaft Bentheim tot Oost-Friesland, hoewel de leden uit een nog groter gebied komen. Satzungsgemäßer Het doel van de vereniging is het behoud en de promotie van het agrarisch cultuurgoed van het werkpaard en de mogelijkheid om met paarden te werken. Het primaire streven van de vereniging is om het juiste gebruik van werkpaarden op alle relevante gebieden in de praktijk te laten zien.

In de dierentuin van Nordhorn passen werkpaarden perfect bij het thema van de historische “Vechte Wereld” met de Vechte boerderij. Om de bezoekers van de dierentuin te laten zien wat paarden vroeger op de boerderijen moesten doen, heeft de IGA in de grote Vechteweide een uitgebreid programma met een heleboel dieren. De verenigingsleden en hun viervoeters presenteren verschillende dingen op vrijdag om 15.30 uur en in het weekend om 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur in de grote Vechteweide Naast het hooien met (deels moderne) door paarden getrokken machines, demonstreert de IGA opnieuw zijn door paarden aangedreven tredmolen. De dieren lopen op een hellende loopband en drijven een traditionele hooiblazer aan. De tredmolen met twee paarden is een uniek werktuig in Duitsland, gesponsord door de Grafschafter Sparkassenstiftung. Vroeger was het bewerken van de velden een belangrijk werkgebied voor de hardwerkende viervoeters. Wat tegenwoordig met grote landbouwmachines in een paar minuten kan worden gedaan, was vroeger uitputtend werk voor de vier- en tweebenige landarbeiders. Jongere bezoekers hebben ook de mogelijkheid om tussen de demonstraties door een koetsrit over de Vechtweide te maken.

Terwijl de IGA in de grote weide aan het werk is, moeten alle schapen van de dierentuin op zaterdag naar de “kapper” in het oude depot. De temperaturen stijgen, de zomer staat voor de deur en dus moet de wol eraf. De Friese Lieuwe Bauke Regnerus en een collega schaapscheerder hebben hun handen vol, want meer dan 200 schapen van verschillende rassen wachten op een afspraak met hen. En het mooiste is – toekijken wordt aangemoedigd! De ingang van het binnenhof bevindt zich tussen de voerkeuken en de eendenvijver. De scheerders zullen zeker de gelegenheid hebben om tijdens hun werk het een en ander uit te leggen – als je ze al begrijpt, want aangezien de schapen elkaar na het scheren niet meer herkennen en elkaar weer moeten vinden, zal het nogal wat geblaat zijn in de familiedierentuin.

Een dubbel programma in het laatste weekend van mei in de dierentuin van Nordhorn – zeker een bezoek waard!