Historisch deel van de dierentuin groeit uit tot Vechtedorp
De Coronacrisis heeft ook bij dierentuin Nordhorn voor opschudding gezorgd. De lockdown kostte de dierentuin 80 000 bezoekers, wat gelijk staat aan een inkomstenverlies van ongeveer 1 miljoen euro. Dat leidde tot veranderingen om de banen in Dierentuin Nordhorn te kunnen behouden. “Natuurlijk hebben we veel maatregelen genomen, zoals het stoppen van de bouwactiviteiten, zodat Corona geen banen opeiste. Die effecten gaan we voelen tot diep in het volgende jaar, de bouwplanning is namelijk veranderd,” zegt algemeen directeur dr. Nils Kramer. “Grote projecten zoals de Giebelfassade en het nieuwe luipaardverblijf zijn naar later verschoven. Zo konden we de liquide situatie goed houden. De bouw van de smederij was een kleiner, verder gevorderd project dat we daardoor juist eerder dan gepland kunnen afronden.”
Dit is ook hét moment om het ‘Vechtedorp’ te introduceren. Kramer legt uit: “De bestaande Vechtehof met traditionele veesoorten en regionale gewoontes neemt nu al een belangrijke plek in tussen de exotischere thema’s in de dierentuin. De regionale geschiedenis willen we met het Vechtedorp meer onder de aandacht brengen. In de schijnwerper staan het traditionele dorpsleven in de Duits-Nederlandse grensregio en natuurlijk de traditionele diersoorten.”
Het dorpsplein zal het middelpunt van dit nieuwe parkdeel vormen, hier omheen ontstaat het Vechtedorp. Door het idee nu al te presenteren geeft de dierentuin bezoekers een blik in de plannen voor de komende jaren. “In het Vechtedorp willen we ambachten als smeden, vleesverwerken en bakken weer bij bezoekers onder de aandacht brengen. Zo wordt de geschiedenis van meer dan 100 jaar oud weer levend voor de bezoekers, en zo ook het toenmalige leven in de grensregio”, zegt de directeur. “Natuurlijk komen ook in dit deel van het park verschillende oude en bedreigde diersoorten. Zij kunnen een nieuw thuis vinden en de functie van de dierentuin als Archepark (linken naar https://www.dierentuin-nordhorn.nl/archepark-2/) versterken.
Het architectenbureau Hermann Suntrup heeft het ontwerp- en ontwikkelproces begeleid. Bovendien hebben zij de ontwerpen van de tekentafel tot leven gebracht in een driedimensionaal model.
De komende maanden kunnen bezoekers van de dierentuin uitkijken naar de bouw van de smederij en het ‘Bonte Bentheimer Landvarkenshuis’. Gulle steun van de Sparkassenstichting en LEADER subsidie maken deze projecten mede mogelijk. “We zijn dankbaar en blij om met deze steun ons eigen team aan het werk te kunnen houden”, vervolgt Kramer. “Bovendien hebben we zo de mogelijkheid een nieuwe themawereld te maken voor onze bezoekers.”
De Grafschafter Sparkassestichting is al in een vroeg stadium bij deze nieuwe ontwikkeling betrokken. De komende maanden bouwt de dierentuin verder aan de smederij waar ook het echte smeden gedemonstreerd kan worden.
Het Bonte Bentheimer Landvarkenshuis leert over het thema ‘Behouden door eten’. Kramer legt uit dat “veel oude veerassen vroeger bijna uitgestorven zijn omdat deze niet meer rendabel waren. Het Bonte Bentheimer Landvarken, dat van oorsprong het wapendier van de regio is, verdween ook bijna om die reden.” Wanneer boerderijdieren een reden hebben om te blijven bestaan, dan lukt dat ook. En bij het Bonte Bentheimer Landvarken betekent dit dat deze opgegeten wordt. In dit huis kunnen bezoekers meer leren over hun vlees. Hoe komt het op hun bord en hoe ging dat vroeger eigenlijk? “In de dierentuin staat het motto ‘behouden door opeten’ al langer centraal, en hier willen we onze bezoekers ook over informeren. Zo komen de bratwursten in de dierentuin al van het Bonte Bentheimer Landvarken!”, vertelt de directeur.
Om andere bedreigde vee- en huisdiersoorten een onderkomen te bieden, zullen de komende jaren ook andere dierverblijven gebouwd wordne. Bovendien wordt de infrastructuur in het park verbeterd. De bouw van een authentieke strooschuur voor de opslag van dierenvoer staat al op de planning. Ook wordt er gewerkt aan extra sanitaire voorzieningen en hergebruik van regenwater voor irrigatie of om de wc door te spoelen.
Om deze plannen uit te voeren maakt de dierentuin gebruik van historische gebouwen die al in de regio stan. Deze worden ontmanteld en in de dierentuin weer opgebouwd. Niet alle gebouwen kunnen volledig worden opgebouwd, soms moeten er ook nieuwe materialen worden ingezet. “Natuurlijk zijn we blij als we historische gebouwen een nieuw leven kunnen bieden, zoals we dat nu al doen met regionale tradities en diersoorten”, benadrukt Kramer. “Hoewel we van oorsprong geen museum zijn, en dat ook niet willen worden, kunnen we met het Vechtedorp het historische gedeelte van het park versterken.”
De komende tien jaar is het Vechtedorp een belangrijk project voor de dierentuin. “Elk idee komt stukje bij beetje tot leven”, zegt Kramer. “We blijven hoopvol naar de toekomst kijken en natuurlijk zetten we ons in voor een continue en duurzame ontwikkeling van de dierentuin.”
Het Vechtedorp vult het reeds bestaande historische element van de dierentuin goed aan. Daarnaast blijft de dierentuin natuurlijk ook bezig met uitbreiding en vernieuwing van de aanwezige dierenthemas. Daarvoor blijft, zelfs met Corona en de geplande uitbreidingen, voldoende ruimte!