Februari 2024 – Een dozijn schattige lammetjes blaten in de dierentuin van Nordhorn.

In de dierentuin van Nordhorn leven in totaal vier verschillende schapenrassen. Ze hebben allemaal hun eigenaardigheden, maar alle schapen hebben één ding gemeen: ze krijgen ongelooflijk schattige, wollige nakomelingen.

De lammetjes van de Nordhornse schapenrassen worden meestal vanaf februari geboren. Alleen de kleine Ouessant schapen bevallen vlak voor Pasen.

De bekendste dieren in de familiedierentuin zijn ongetwijfeld de Bentheimer landschapen. De graafschap Bentheim gaf dit ras zijn naam. Tot de jaren 50 werd het robuuste, niet veeleisende Bentheimer schaap voornamelijk gebruikt om heide te begrazen. Met het verdwijnen van heide raakte ook het schaap in de vergetelheid. In 1970 waren er nog maar 50 geregistreerde stamboekdieren. Vanaf ongeveer mei graast het grootste deel van onze de kudde in de natuurreservaten die de dierentuin onder zijn hoede heeft. De meeste lammeren worden geboren in de lammerenstal van klooster Bardel. Sommige moederdieren zijn echter ook gehuisvest in Vechtehof. Een aantal lammeren is hier al geboren en hebben hun moeder verloren, ze krijgen daarom hun waardevolle melk uit emmers die aan het hek worden gehangen. Dit “emmerlammeren” worden in een aparte ruimte ondergebracht. Het goed werkende principe is meerdere keren per dag te zien op de Vechtehof.

De lammeren van de andere twee grote schapenrassen zijn bijzonder mooi. De nakomelingen van het Jacobsschaap boeien met hun mooie gevlekte vachtpatroon. De naam “Jacobsschaap” komt overigens van het feit dat Jakob, de zoon van Izaäk en kleinzoon van Abraham, volgens het Oude Testament (Genesis 30 e.v.) alle gevlekte en gekleurde lammeren mocht houden als beloning voor zijn werk als herder en zo een rijk man werd. Dit ras is eeuwenlang in Engeland gehouden. Het is interessant om te zien dat zowel mannetjes als vrouwtjes twee tot zes (maar meestal vier) hoorns hebben.

De Zackel lammetjes met krullend haar zijn ook bijzonder schattig. Dit schapenras komt oorspronkelijk uit Hongarije en is nu gecategoriseerd als zeer bedreigd. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben V-vormige, kurkentrekkerachtige horens. De gemengde wol van de vacht is dicht tegen het lichaam gematteerd en hangt in lange krullen naar beneden. De moeders en lammeren zijn er in verschillende kleuren. In Nordhorn zie je vooral zwarte en bruine dieren.

 

Er zijn nu ongeveer een dozijn lammetjes geboren in de dierentuin aan de Heseper Weg. Maar er worden er bijna elke dag meer geboren. De dierentuin is dagelijks geopend van 9 tot 18 uur. Met een online gekocht kaartje kun je het goedkoopste tarief krijgen en tijd besparen bij de ingang. Honden zijn welkom aan een korte lijn en parkeren is gratis. Meer informatie op www.dierentuin-nordhorn.nl