Net als alle andere dierentuinen in Duitsland, is de dierentuin Nordhorn momenteel ook gesloten. De dierentuin staat op dit moment voor twee grote uitdagingen: aan de ene kant het beschermen van mens en dier in de huidige corona crisis en aan de andere kant het nemen van strenge bezuinigingsmaatregelen vanwege het gebrek aan inkomsten om het bedrijf en alle banen te behouden. Deze maatregelen hebben niet alleen gevolgen voor het tijdelijk stopzetten van alle verbouwingen binnen de dierentuin, maar ook voor alle andere uitgaven.
Natuurlijk zijn de 2000 dieren van 100 verschillende soorten er nog steeds, en moeten ze dagelijks worden verzorgd. De dierentuin wil natuurlijk alle dieren gezond en opgewekt door deze crisis heen helpen, maar hoe beïnvloed de corona crisis het werk van de dierenverzorgers? De grootse verandering is dat de meeste dierentuinen nu alleen in kleine teams werken. In de dierentuin Nordhorn werden vier verzorgingsteams gevormd van vijf of zes personen. Elk team werkt een paar dagen achter elkaar, terwijl de andere drie thuis zijn. Wanneer een dierenverzorger besmet zou raken met het coronavirus, dan zou het hele team 14 dagen in quarantaine moeten blijven. In dit geval blijven er dan nog drie andere teams over om de dieren te verzorgen.

De dierentuin Nordhorn is normaal verdeeld in drie zogenaamde ‘’gebieden’’. Elke dierenverzorger is toegewezen aan één van deze gebieden en werkt daarom bijna uitsluitend met ‘’zijn of haar’’ dieren uit ‘’zijn of haar’’ gebied. De voederkeuken is toegewezen aan twee personen, die soms worden afgewisseld door anderen. Tijdens hun opleiding doorlopen de dierenverzorgers alle gebieden, zodat ze alle dieren leren kennen.
In de dierentuin is een zogenaamd ‘‘huisdiergebied‘‘, waarin alle dieren van de ingang tot het einde van de Vechtehof en de buitengebieden (weiden en natuurgebieden) zijn opgenomen. Dit gebied omvat niet alleen de huisdieren, aangezien prairiehonden, bizons, neusberen en sikaherten eigenlijk helemaal geen huisdieren zijn, maar ondanks dat is de naam voor het gebied behouden. Het ‘’hoef- en roofdiergebied‘‘ omvat voornamelijk de soorten die in de naam voorkomt. In dit gebied zitten bijvoorbeeld de luipaarden, wilde katten, zeehonden, wolven, vossenmangoest, stokstaartjes, maar ook de gieren, bokken, alle dieren in ons Afrika gebied en de stekelvarkens. Daarnaast valt de rest van de dierentuin, inclusief de eekhoornapen, kangoeroes, kinderboerderijen, alle volières, het amfibiehuis, de voederkeuken en het opvangstation onder het ‘’apen- en vogelgebied’’.

In de corona tijd zijn de gebieden in de dierentuin echter weggehaald, de teams moeten door de hele dierentuin werken. Uiteraard wordt er gekeken naar wie in elk team het meest bekend is met welke typen dieren. In principe is iedereen gewoon aan druk bezig waar er werk te doen is. Dit is ongebruikelijk, maar ook wel spannend voor de dierenverzorgers. Daarnaast werkt iedereen, indien mogelijk voor zichzelf. Afstand houden is nog steeds erg belangrijk voor iedereen, ook binnen elk team.
De dieren uit de buitenwijken bevinden zich op dit moment nog in de ‘’overwinteringsmodus’’. Dat wil zeggen dat ze grotendeels centraal bij elkaar zijn gebracht op een locatie buiten het park. Op dit moment bevinden de Bentheimer schapen zich nog in de lammertijd. Ondanks het begin van de lente blijven de dieren de komende weken nog in hun winterverblijf. Dit bespaart tijd, autorijden en beschermt werknemers tegen externe contacten.
Orde en netheid zijn de kenmerken van de dierentuin Nordhorn. Aangezien er momenteel geen bezoekers door de dierentuin lopen, kan het werk aan de dierenverzorging wat worden aangescherpt. De focus zal de komende weken dan ook minder liggen op onbelangrijke werkzaamheden zoals het schoonmaken van de ramen of het plukken van onkruid. Het zorgen voor voeding, water en de reiniging van de verblijven is het allerbelangrijkste.
De grootste ‘‘tijdsbesparing‘‘ is echter het gebrek aan informatievoorziening en het feit er geen gesprekken met bezoekers plaatsvinden. Dit laat duidelijk zien hoe belangrijk kennisoverdracht is voor de dierentuin en hoeveel tijd niet alleen de dierentuinmedewerkers, maar ook de dierenverzorgers hierin investeren. Onderwijs is immers één van de hoofdtaken van dierentuinen, naast recreatie, ontspanning en onderzoek!
Het hele dierentuinteam hoopt van harte dat de dierentuin binnenkort weer kan openen voor bezoekers. Tot die tijd zullen alle dierenverzorgers hun dagelijkse werkzaamheden en het leven van de dieren fotografisch en filmisch vastleggen. Op onze Facebook en Instagram kun je tijdens deze sluitingstijd ook deelnemen aan allerlei quizvragen en volgen wat er gebeurt in de dierentuin.