Dierentuin Nordhorn richt zich op de toekomst.

April 2022 – Veel nieuwe ontwikkelingen in de familiedierentuin.

Het mooie weer van de afgelopen dagen trekt veel bezoekers naar Dierentuin Nordhorn. “Na twee coronajaren en zeven maanden volledig dicht te zijn geweest, geeft de nieuwe drukte in de dierentuin ons veel vertrouwen voor het komende jaar!”, aldus directeur van de dierentuin; dr. Nils Kramer. “We zijn blij als we onze gasten weer een onvergetelijke dag kunnen bezorgen.”

Voor het uitbreken van de pandemie werden er ongeveer een half miljoen bezoekers per jaar verwelkomd in Dierentuin Nordhorn, de op twee na grootste dierentuin van Nedersaksen. Dit aantal daalde de afgelopen jaren naar 278.085 (2020) en 359.197 (2021) vanwege de coronagerelateerde maatregelen en de lange sluiting van het park. De dierentuin is vrijwel uitsluitend afhankelijk van bezoekersinkomsten en de gedaalde bezoekersaantallen betekenden dan ook een drastische omzetdaling; meer dan twee miljoen euro aan omzetverlies. Dankzij een gezonde financiële buffer en ingrijpende bezuinigingen kon de dierentuin de crisis het hoofd bieden. Natuurlijk heeft de enorme steun uit de regio ook veel geholpen. Donaties en sponsoring door bedrijven en particulieren, de vereniging Vrienden van de dierentuin (Förderverein), maar ook de lokale en landelijke politiek hebben geholpen bij het omgaan met de uitdagingen rondom de corona-crisis.

“Gezondheid en het behoud van banen stonden hierbij altijd op de eerste plaats” vervolgt dr. Nils Kramer. “Hiervoor was het wel noodzakelijk om de bouwplannen volledig om te gooien. Maar gezien de situatie bleek dit een goede beslissing!”

De afgelopen twee jaar heeft de dierentuin veel nagedacht over de richting waarop wij ons willen ontwikkelen en hard gewerkt aan de digitalisering van het bedrijf. “We wilden ons inhoudelijk verder ontwikkelen en klaar zijn voor na de pandemie” vervolgt Kramer.

 

Snelkassa

De nieuwe entree, die kort voor de pandemie geopend is, heeft zich de afgelopen twee jaar bewezen. Bij het nieuw gecreëerde “ServicePoint” kunnen alle klantverzoeken die iets langer duren zoals nieuwe jaarkaarten, sponsoring van dieren, etc. worden afgehandeld. De nieuwe “Expressgate”, of snelkassa, is bedoeld om de wachttijd voor bezoekers met een gewoon kaartje te verkorten. Iedereen met een (digitaal) dagkaartje, een jaarkaart of lidmaatschap van de Vereniging voor vrienden van de dierentuin (Förderverein), kan snel naar binnen.

“We willen onze gasten een aangename entree bieden met zo min mogelijk wachtrijen wanneer ze binnenkomen!” zegt Gerd Winter, hoofd van de afdeling kassa en winkel. “De jaarkaart kan nu ook eenvoudig op internet worden gecontroleerd.”

 

Vechtewereld

Een belangrijke nieuwe stap voor de dierentuin is de presentatie van de nieuw te ontwikkelen attractie “Vechtewelt”. Rondom de reeds bestaande Vechtehof wordt een nieuwe Vechtemarkt en een heus Vechtedorp gebouwd die helemaal in het teken staan van  de regionale geschiedenis van het Duits-Nederlandse grensgebied, inclusief de bijbehorende boerderijhuisdieren en inheemse wilde dieren.

Ondanks de vertragingen van de bouw konden bezoekers al wel kennis maken met de historische smidse, ouderwetse slager en de Vechtemarkt, inclusief de nieuwe bistro “Mont Blanc”, die alledrie gebouwd konden worden met steun van de Sparkassenstiftung. Deze eerste nieuwe onderdelen geven al een voorproefje van hoe de nieuwe Vechtewereld er zal komen te zien.

Dankzij de financiële steun van de Neuenhauser Ondernemersvereniging is momenteel de “Nijnhuuser Schöppken” in aanbouw. Dit is een ambachtelijke werkplaats waar vrijwilligers in de zomer hun historische ambachten aan het publiek kunnen laten zien.

In de planning staat onder andere nog de aanleg van een Vechtehaven, die ook onderdeel uit zal maken van de toekomstige Vechtewelt. “Als Dierentuin Nordhorn zijn we deel van Wasserstadt Nordhorn en haar geschiedenis. Deze is nauw verbonden met de scheepvaart op de Vechte. Ook dit deel van het verhaal moet ervaren kunnen worden in onze Vechtewereld” aldus Nils Kramer.

 

Soortbescherming

Dierentuin Nordhorn is druk bezig de inzet voor het behoud van soorten en natuurbehoud verder uit te breiden. “Naast de klimaatverandering is het wereldwijde uitsterven van soorten een van de grootste catastrofes voor de mensheid. Dierentuinen krijgen helaas steeds meer de functie van “Ark van Noach”. We redden soorten waarvan het natuurlijke leefgebied steeds meer wordt vernietigd”, zegt Nils Kramer. “In Europese fokprogramma’s (EEP’s) hebben deze dieren een kans te overleven totdat in het wild hopelijk voldoende leefgebied is hersteld en herintroductie kan plaatsvinden.”

De dierentuin heeft het aantal soorten dat in een Europees beheerd fokprogramma zit aanzienlijk uitgebreid. 14 van deze bedreigde diersoorten worden nu in de dierentuin gehouden. De blauwkeelparkieten en de litschie waterbokken zijn vorig jaar gekomen.

“Met de Amoerluipaard hebben we de verantwoordelijkheid over de zeldzaamste grote kat ter wereld! Er zijn nog maar heel weinig dieren van deze soort over in het wild. Zonder het fokprogramma in dierentuinen zal deze fascinerende kattensoort het niet redden”, vertelt curator dr. Dirk Wewers. De pandemie heeft de bouwplannen voor het nieuwe luipaardverblijf helaas vertraagd, maar we zitten nu weer ver in het planningsproces en hopen dat het bouwen binnen afzienbare tijd eindelijk kan beginnen! ”

 

Onderwijs voor duurzame ontwikkeling (BNE)

Al het goede werk dat de Zooschule, onze eigen diertentuinschool, al jaren doet, werd in 2020 erkend door de Minister van Onderwijs en Cultuur van Nedersaksen, met de toekenning van een speciaal predicaat voor buitenschoolse leerplekken, de zogenaamde „Außerschulischer Lernort nach BNE (Bildung für nachhaltige Entwicklung)“.

“We zijn er trots op dat we de eerste en tot nu toe enige instelling in Grafschaft Bentheim zijn die dit keurmerk heeft”, zegt hoofd van de dierentuinschool, Ina Deiting. “We zijn continu bezig met het verbeteren van ons leerpakket! Het keurmerk is een belangrijke ondersteuning voor de toekomst.”

Na de recente voltooiing van de huisvesting van de dierentuinschool en de toekenning van het keurmerk is een nieuwe mijlpaal voor het educatieve werk van de dierentuin aanstaande. “Dankzij de steun van de Sparkassenstiftung kunnen we het programma “dierentuinschool-to-go” ontwikkelen” zegt directeur dr. Nils Kramer. “Als aanvulling op het educatieve werk in de dierentuin zelf, willen we onze educatie ook naar de scholen brengen om zo nog meer leerlingen te bereiken en het belang van natuurbehoud te laten inzien.”

“De komende maanden wordt hiervoor het lesprogramma opgesteld”, vult Ina Deiting aan. We hopen in het nieuwe schooljaar te kunnen starten met de eerste programma’s op geïnteresseerde scholen! Tot die tijd ligt er echter nog veel werk voor de boeg qua inhoud, waar we nu mee beginnen.”

 

Voorbereidingen op het hoogseizoen

De voorbereidingen voor het hoogseizoen zijn momenteel druk aan de gang in de dierentuin. De laatste puntjes worden op de i gezet om het park in topconditie te krijgen en de bezoekers een aangenaam verblijf in de familiedierentuin te geven.

Ook is er weer een evenementenprogramma gemaakt. Nadat de afgelopen twee jaar bijna alle evenementen zijn afgelast, hoopt de dierentuin dit jaar weer aanzienlijk meer evenementen te kunnen houden.

Het programma begint traditiegetrouw met het bezoek van de paashaas, die  op paaszondag met een kleine verrassing bij de ingang op de kinderen wacht. Fans van oude voertuigen met sirenes, zoals brandweerauto’s, komen op 24 april aan hun trekken. In mei en oktober (15-05/02-10) zullen de valkeniers van de Valkenhof uit Nederland hun grote roofvogels meenemen en over de Vechtewiese laten vliegen tijdens meerdere demonstraties. De grote werkpaarden van de IG Arbeitspferd stampen van 17 tot en met 19 juni over de Vechtewiese rond en laten zien wat ze allemaal kunnen. De traditionele “Kinderdag” staat gepland op 3 juli en dan is ook de “knuffelbeerkliniek”, waarbij de favoriete knuffeldieren van uw kinderen door een echte dierenarts worden onderzocht. Nieuw in het programma is de “Zoo Night”, die tijdens de zomervakantie op zaterdag 6 augustus zal plaatsvinden en voor een wel heel bijzondere sfeer zal zorgen. Ook nieuw in het programma is een 2-daagse najaarsmarkt op 15 en 16 oktober, met ook een grote boerenmarkt. De traditionele Dierentuindag met gratis toegang voor iedereen vindt dit jaar plaats op 6 november. De populaire kerstmarkt in de dierentuin staat gepland in het programma van 2 tot en met 11 december.

Kortom, volop mogelijkheden om een dag vol plezier te ervaren met het hele gezin in Tierpark Nordhorn!

 

Meer informatie is te vinden op de website van de dierentuin: www.dierentuin-nordhorn.nl of op Facebook: https://www.facebook.com/Dierentuin.Nordhorn

 

Fotos:

Litschie waterbok vrouwtje met jongen ® Franz Frieling

De eerste nakomelingen van de bedreigde waterbokken werden vorig jaar geboren.

Historische smidse ® Franz Frieling