Feestelijke opening van het nieuwe deel van de familiedierentuin op de 65ste verjaardag

Het is niet zo maar een nieuw verblijf voor stokstaartjes, dat de dierentuin afgelopen zaterdag feestelijk heeft geopend. “Het is een nieuw deel van het park geworden!”zei directeur Dr. Nils Kramer. “Waar 60 jaar de bosbizons een thuis hadden, is nu een compleet nieuwe attractie geschapen”.
Gedurende vijf jaar heeft de dierentuin giften verzameld en met veel inzet het centrale deel van de dierentuin opnieuw vorm gegeven. De planoloog van dierentuinen Dr. Wolfgang Salzert is trots op het resultaat: “Ik ben blij dat we door het nieuwe looppad niet alleen een boeiend zicht hebben op het verblijf van de stokstaartjes, maar ook voor de kangoeroes een nieuw, voor de bezoekers aantrekkelijk, onderkomen konden bouwen. Het grote vijverlandschap met dikke karpers vormt nu een decoratieve aansluiting op het cafetaria met Max Avonturenland”, vervolgt Salzert.

De voorzitter van de vennoten en de burgemeester van Nordhorn Thomas Berling voegt daar fijntjes lachend, met het oog op de tamelijk lange bouwfase, aan toe: “Bij kinderen zijn fietsenladers en ambachtslieden minstens zo interessant als een onderkomen met dieren”.
In totaal 130.000 euro werd de laatste jaren voor het voltooien van dit project bij elkaar gebracht. Het grootste deel is met 93.333,33 euro afkomstig van de vereniging van vrienden van de dierentuin, 20.000 euro heeft de familie Sternkopf bijgedragen. De eerste gift ad 7500 euro heeft destijds de Bentheimer Eisenbahn AG samen met de VTL gegeven. Het restbedrag door privégiften.

Voor bezoekers staat er sinds de opening een nieuw oppervlak van 1300 vierkante meter ter beschikking. Veel glas biedt de mogelijkheid om te allen tijde een blik te werpen op de grappige stokstaartjes. Ook het binnenverblijf is zo gebouwd dat de warmteminnende Afrikaners te zien zijn. De kleine roofdiertjes, 2 vrouwtjes en 2 mannetjes, komen uit de dierentuinen van Suhl en Bochum. Als alles goed gaat zal het dominante paartje tot 3x per jaar voor nakomelingen zorgen, waar de hele familie dan zorg voor draagt. Om de dieren ,die tot de mangoesten horen, voedsel van de dierentuin aan te bieden, heeft geen enkele zin – het zijn echte vleeseters, in tegenstelling tot de prairiehonden waar ze vaak mee verwisseld worden. Om 10.50 uur en 14.45 uur kun je de nieuwe bewoners bewonderen bij het voederen door de dierverzorgers met echt “stokstaartjes voedsel”.

-® Franz Frieling_FF43393_DINA5_2015-09-05De nieuwe weg rond het stokstaartjesonderkomen werd feestelijk geopend Van links: directeur Nils Kramer, Thomas Berling ( voorzitter vennoten), Marek Charzewski (burgemeester partnerstad Malbork), Ralf Slabik ( directeur Tierpark Bochum), Lilo Hilkenbach (voorzitter vriendenvereniging), Uwe Fietzek ( districtsraad)