Op woensdag 6 mei kan de dierentuin in Nordhorn om 9.00 uur weer open.

De premier van Nedersaksen heeft dit al aangekondigd. Hiervoor waren echter tot zondagmiddag geen specifieke eisen meer. “We weten dat we vanaf woensdag weer open kunnen, zo heeft de deelstaatregering bekendgemaakt”, aldus Ina Deiting, woordvoerster van de dierentuin Nordhorn. ‘’We kennen de voorgaande regels en die van onze collega in andere deelstaten, en dat is natuurlijk wat we gebruiken om ons voor te bereiden op de opening. We hopen in een vroeg stadium de regels van Nedersaksen te leren kennen! “We zullen alle nodige informatie verstrekken op onze homepage, via de pers en op sociale media zodra er concrete informatie beschikbaar is! Maar net als onze bezoekers zijn we heel blij dat het eindelijk weer begint!”

De dierentuin is meer dan zeven weken geleden gesloten vanwege het coronavirus. De dierentuin zou in deze periode meer dan 80.000 bezoekers hebben verwelkomd. Met het altijd mooie weer dit jaar, waarschijnlijk nog veel meer. Als gevolg hiervan mist de non-profit dierentuin een miljoen in de kassa, wat natuurlijk bijzonder bitter is. Meestal wordt het geld nu verdiend om de wintermaanden, die van nature minder door bezoekers worden bezocht, te kunnen overbruggen. “De dierentuin is economisch goed gepositioneerd en we hebben vroeg gereageerd met een streng bezuinigingsbeleid. Maar natuurlijk gaan de kosten door. Naast het gezond houden van mensen en dieren, is het veiligstellen van het bedrijf en het behouden van banen nu de topprioriteit in de dierentuin. De strikte stopzetting van de uitgaven en de stopzetting van alle bouwwerkzaamheden zullen de komende weken nog even zo blijven. Ook werken de medewerkers zo weinig mogelijk, zodat de dierentuin zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven. “We doen er alles aan om economisch fit te blijven. Ik ben niet van plan om één baan aan Corona te verliezen!’’ Kramer bevestigt zijn houding.
“De dierentuinfamilie’’ is cruciaal voor het succes van de familiedierentuin, dus we willen niemand achterlaten! Bouwplaatsen en geplande activiteiten voor de 70ste verjaardag van de dierentuin, die dit jaar eigenlijk gevierd zou worden, zullen moeten wachten, vervolgt de directeur. “We hadden op de ene of de andere bouwplaats graag verder willen gaan, maar dit jaar zijn andere prioriteiten belangrijker!
Ik ga ervan uit dat onze bezoekers dit zullen respecteren en weer eens langs zullen komen! ”

De corona-maatregelen zullen de komende weken nog steeds een grote impact hebben op het bezoek aan de dierentuin. De dierentuin is echter zeer te spreken over de positieve reacties die de afgelopen weken van bezoekers zijn ontvangen. “De vele donaties, de nieuwe leden van onze vereniging van vrienden en de vele nieuwe sponsoring laten zien dat de mensen achter hun dierentuin staan. Dat geeft ons kracht en vertrouwen! ”, aldus directeur Dr. Nils Kramer.