Juli 2021 – In het voorjaar rond om pasen is de traditionele start van het jonge dierenseizoen in onze dierentuin. Dan worden bij vele vogelsoorten kuikens geboren en lammetjes komen bij de schapen en geiten ter wereld. Bij sommige diersoorten kun je echter vooral in de zomer de jongetjes zien spelen, terwijl andere dierensoorten geen geboorteseizoen hebben.

Vanaf eind van de maand mei zijn bij de ingang van de dierentuin de eerste neusjes van de prairiehonden te zien. In de winter worden de kleine prairiehonden naakt en blind geboren in de ondergrondse holen. Pas vele weken later durven ze voor het eerst de frisse lucht in. In het voor bezoekers toegankelijke verblijf werden dit jaar ruim 20 kleine prairiehonden geteld. Ze bewijzen dat ze best nieuwsgierig zijn als je de verblijf binnenloopt met het diervoeder dat bij de ingang beschikbaar is en het op de uitgestoken hand aanbiedt. Als de honger naar de smakelijke hooikorrels groot is, krijgen de prairiehonden de lekkernijen rechtstreeks uit de handen van de geduldige dierentuinbezoekers.

Het eten is minder populair bij de vosmangoesten. De huisgenoten van de vosachtige mangoesten, de stokstaartjes, worden vaak aangezien voor de prairiehonden en krijgen daarom de hooikorrels toegegooid. Het wordt al snel duidelijk dat dit niet zo goed wordt ontvangen als je weet dat de mangoesten roofdieren zijn. Het zijn dus vooral carnivoren die hooi niet zo waarderen. De drie kleine vosmangoesten, die sinds een paar dagen steeds vaker bij de adulten in het buitenverblijf worden waargenomen, zijn van half juni.

De regelmaat waarmee de twee vrouwtjes “Gypsy” en “Wutz” voor hun kroost zorgen, laat zien dat de tweevingerige luiaards zich goed voelen in onze familiedierentuin. “Van de luiaards kunnen we absoluut geen seizoen onderscheiden voor de bevallingen”, zegt dierenverzorger Gwen Bron. “We merken dat het volgende jonge dier 13-16 maanden na de geboorte wordt geboren”, vervolgt Bron en voegt er lachend aan toe: “We hebben nog nooit een paring gezien tussen onze mannelijke luiaard “Sid” en een van de vrouwtjes. Het gebeurt meestal nachts!” Het is dus nog elke ochtend een kleine verrassing als er een bolletje vacht wordt ontdekt op de buik van een van de vrouwtjes. Het huidige jonge dier wird op woensdag 21 juli geboren van “Wutz”.

 

De dierentuin is elke dag open voor bezoekers van 9.00 tot 19.00 uur. Er is geen reservering nodig! Mond- en neusbedekking moet alleen in gebouwen worden gedragen. Geïnteresseerden kunnen meer informatie over de momenteel geldende richtlijnen vinden op: www.dierentuin-nordhorn.nl.