Afrika Savanne

De grote Afrikaanse savanne biedt een interessante kijk op het leven van 4 diersoorten van het grote continent.

 

Grant-zebra

De Grant-zebra’s (Equus quagga boehmi) zijn de noordelijkste, kleinste en meest gestreepte ondersoort van de steppenzebra. Hoewel het nog de meest algemene zebrasoort is, is hun voorkomen tegenwoordig vrijwel beperkt tot de nationale parken van Oost–Afrika.

Aanvullende informatie vindt u hier: Zebra

 

Kafue lychee waterbok

De lychee waterbok is een Afrikaanse antilope die, zoals de naam al doet vermoeden, behoort tot het geslacht van de waterbokken. Dit betekent dat hij zeer goed is aangepast aan het leven op het water en ook een zeer goede zwemmer is. Habitatgebonden aan alluviale vlaktes en seizoensgebonden overstroomde moerassen, ze zijn te vinden in de wetlands van Botswana, Namibië, Angola, Zambia en Zuid-Congo. In Zambia is niet alleen de grootste populatie lychee waterbokken te vinden, maar ook alle ondersoorten die nog voorkomen. Een van de vier ondersoorten, de Robert’s lychee waterbok (Kobus leche robertsi), wordt als uitgestorven beschouwd.

De Kafue-lychee-waterbok (Kobus leche kafuensis) komt uitsluitend voor in de alluviale vlaktes van de Kafue-rivier in centraal Zambia en heeft dus een relatief klein verspreidingsgebied.

Meer over deze antilopensoort vindt u hier: Kafue lychee waterbok

 

Afrikaanse maraboe

Een andere bewoner van dit terrein is de Afrikaanse maraboe (Leptoptilus cruminiferus) die, net zoals de gieren, een aaseter is. Met een kruishoogte van 150 cm en een vleugelspanwijdte van 300 cm is hij een van de grootste ooievaars ter wereld. Hij bewoont savannes en moerassen ten zuiden van de Sahara.

Aanvullende informatie vindt u hier: Maraboe

 

Helmparelhoen

Karakteristiek en naamgevend is de hoorn-kleurige helm en het gestippelde verenkleed. Helmparelhoenders worden al sinds de oudheid gedomesticeerd en sindsdien als huisdier en om hun vlees gehouden.

Aanvullende informatie vindt u hier: Helmparelhoen